14 Ekim 2012 Pazar





Hafta sonu tatili için ideal derim ben Safranbolu için. Biraz küçük bu yüzden yapılacak fazla şey bulamayabilirsiniz ama 2-3 gün için kesinlikle gidilmesi, görülmesi gereken bir yer.


Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi Safranbolu evleri sayesinde ünlü olmuş bu bölge, aynı zamanda da bu evlerle dünya miras listesine girmeyi başarmıştır ve koruma altına alınmıştır(17 Aralık 1994’te UNESCO). Bununla birlikte Türkiye dünya miras listesinde 9 kültürel varlığın ev sahibi olmuştur.



Safranbolu, ismini bölgede çok nadir bulunan safran bitkisinden alıyor.

Şehirde bulunan yaklaşık 2.000 geleneksel yapıdan 1.008 adeti tescil edilmiş ve yasal koruma altına alınmıştır. Yarı yarıya olsa da bence bu kadar evin koruma altına alınması da iyi bir şey. Kültürel miraslarımıza sahip çıkmaya başladığımızın bir kanıtı.



Küçük bir gezintiye çıkarsanız eski çarşıda fazlasıyla alınabilecek hediyelik eşya bulabilirsiniz. Bu sırada önünden geçtiğiniz her lokum satan yer ellerinde tepsilerle size denetmeye çalışacaktır. Evet hepsi çok lezzetli ancak kesinlikle yanınızda biraz su da olması gerek :)




 1975 yılında şehrin kentsel sit alanı ilan edilmesi akademik çevrelerin ilgisini çekmiş ve bu ilgi zamanla Türkiye dışına da taşmıştır. Turistlerin ilgisi ile 90'ların başından itibaren küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin oluşumu başlamıştır ve bu sayede terk edilen konaklar otel ve lokanta gibi yapılara dönüşmüş, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış ve unutulmakta olan el sanatları tekrar canlanmıştır.



Buraya kadar gidilmişken yaklaşık yarım saat uzağında bulunan Yenice’ye uğramanızı da şiddetle tavsiye ederim.  Yemyeşil, iç açıcı doğası ve renkleri  diğer bir yandan da tertemiz havası ile kesinlikle uğranması ve bir yemek yenmesi gereken bir yer. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder