6 Mayıs 2013 Pazartesi

LAURA DEKKER



Resimde gördüğümüz genç denizci henüz 16 yaşında Hollandalı genç Laura Dekker. Yelken dünyası dergisinin 349. sayısında karşılaştım onun hikayesiyle ve beni çok etkiledi, eminim ki okuyan daha bir çok insanda da benzer duyguları uyandırmıştır.


Dekker şuan tek başına dünya turu yapan en genç denizci unvanını almış durumda, son zamanlarda bir hayli popüler hale gelmiş durumda zaten genç denizcilerin bu tür turlara çıkmaları. 18 yaş altında bunu yapan ilk cesur kişi Zac Sunderland, o gezisini 17 yaşında yapıyor. Ardından Micheal Perham, Jessica Watson geliyor.

Laura'ya dönecek olursak. Beni en çok deniz de doğmuş olması etkiledi, anne ve babasının dünya seyahati sırasında. Yaşıtlarının aksine çok farklı şekilde büyümüştü o. Denize, yelkene, teknesine nasıl bir tutkuyla bağlı olduğunu, bu bilgiyi öğrendikten sonra çok daha iyi anladım. Herkesin nasıl bir memleket kavramı varsa, onun da vardı, memleketi de okyanustu...

İlk olarak 7 metrelik Guppy isimli teknesiyle uzun yollara çıkmış Laura, 10 yaşında yaz tatillerinde yalnız başına Kuzey Denizi ve Wadden Denizi'nde tutmuş dümeni. Evet, yanlış duymadınız sadece 10 yaşında! Ben de dahil olmak üzere çoğumuz bu yaşta sadece ailemizle bir otelde tatil yapabilirken, Laura açık deniz seyriyle ilgili tecrübe kazanmaya başlamıştı. Ardından 13 yaşında Hollanda'dan İngiltere'ye gitti gene tek başına. Ancak burada İngiliz yetkililer olaya el koydu ve Laura'nın yanında bir büyük olmadan dönüşüne izin vermediler. 




Aynı yılın ağustos ayında yani Laura 14 yaşındayken dünya turuna çıkmak istediği duyurdu. Artık 11,5 metrelik  yeni bir teknesi vardı. Ancak istediği limandan tek başına yola çıkması hiçte kolay olmayacaktı. Ancak ailesi arkasında tam destekti ve kızlarının en büyük hedefini gerçekleştirmesi için sonuna kadar onun yanında olacaklardı. Hollanda'dan onayı alamayan Laura, babası eşliğinde Portekiz'e yola koyuldu, oradan da olumsuz yanıtla ayrılan baba-kız bu kez Cebelitarık'a gittiler, sonunda tek başına denize açılabileceği bir liman buldular, yasal zorunluluklar son buldu. Laura Dekker en büyük istediğini gerçekleştirmek üzere açıldı. 15 yaşını bile doldurmamıştı bu sırada henüz... 

366 günde, 27.000 deniz milini tamamladı Laura ve şuan resmi olarak tek başına dünya turu yapan en genç denizci durumunda!

İnsanın gerçekten istedikten sonra yapamayacağı şey yok demek ki diye düşündürüyor...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder